हल्दी

Curry on ollut jo pitkään yksi suosikkimausteistani. Wikipedian mukaan curry on Intian brittiläisten siirtomaaisäntien kehittelemä kuiva maustesekoitus, jonka tarkoituksena oli helpottaa intialaistyylisten ruokien tekemistä kotona Euroopassa.

Britit kuulemma käyttävät sanaa curry kuvaamaan yleisesti intialaisia ruokia, vähän niin kuin Suomessa pastaa on aiemmin sanottu makaroniksi. Minusta olisi aika hauska jos tuohon termiin siirryttäisiin takaisin.  Pastaa tomaattikastikkeessa voisi olla ihan hyvin jonkin muodikkaan kuppilan päivän lounas, mutta miettikää miten se toimis old school nimellä: makaroonia ketsupilla. Jännä, miten paljon meininkiä voi muuttaa pelkällä nimellä, vaikka sisältö olisi sama.

Oli miten oli, curry-ruokia voidaan pitää ennemminkin eurooppalaisina versioina intialaisista ruokalajeista kuin varsinaisina intialaisina ruokina. Wikipedia vielä huomauttaa, että esimerkiksi tandooriuuneja on harvassa intialaisessa kodissa, joten tandoorikana tai naan-leipä eivät ole intialaista kotiruokaa. Mutta sillä ei ole nyt totta puhuen  mitään tekemistä sen kanssa, mistä ajattelin varsinaisesti kertoa. Minulle on yksi hailee käytetäänkö intialaisissa kodeissa tandooriuuneja vai ei.

Wikipedia jatkaa, että curryn reseptit vaihtelevat suuresti, minkä olen myös itse pannut merkille. Tyypillisiä curryn ainesosia ovat yleensä korianterin siemenet, kurkuma, jeera eli juustokumina, ruskeat sinapinsiemenet, kardemumma, muskotti, chili, kaneli ja laakerinlehti. Monesti curry-sekoituksiin on lisätty myös suola, mikä hämää ruoanlaitossa.

Ominaisen värinsä curry saa maustekurkumasta. Jostakin syystä päätin  yksi päivä ostaa ja kokeilla pelkkää kurkumaa, ja huomasinkin että ei perkele, tämähän on parempaa kuin itse curry. Aloinkin läträämään sitä suurella innolla ruoanlaitossa. Se tuo safkalle voimakkaan itämaalaisen maun ja kauniin keltaisen värin.

Maustekurkuma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi ja sen juurista saadaan kuivaamalla ja jauhamalla maustetta, jota siis kutsutaan kurkumaksi. 


Googlettaessani kurkumaa törmäsin useilla sivustoilla yllättäen myös sen monipuolisiin lääkinnällisisiin vaikutuksiin. Kurkumalla on tarjottavana muunmuassa seuraavia skilssejä: 

- Vahvistaa ja parantaa ruoansulatusta
- Vähentää kaasua ja turvotusta
- Avustaa proteiinin sulamisessa ja riisi- ja papuaterioissa
- Parantaa kehosi kykyä sulattaa rasvoja
- Edistää aineenvaihduntaa

- Ylläpitää ja parantaa suoliston mikro-organismeja
- Parantaa jätteiden ja myrkkyjen eliminaatiota
- Tukee terveellistä maksan toimintaa ja myrkynpoistoa
- Tukee terveen kudoksen muodostumista
- Puhdistaa verta
- Auttaa estämään ja helpottamaan tulehduksia
- Sisältää kurkuminoideja, jotka taistelevat mm. syöpää ja Alzheimeria vastaan 


Lisäksi että tykkään käyttää nykyään kurkumaa mausteena, tilasin vielä iherbistä purkillisen kurkumapuristeita. Suomen terveystuotekauppiaiden liittokin oli valinnut kurkuman vuoden 2010 rohdoskasviksi. Tosin, tavallista kansalaista ei paljoa kiinnosta Suomen terveystuotekauppiaiden liitto, kuten ei minuakaan, vaikka en ole ihan tavallinen kansalainen, mutta kai niidenkin meininki jotain kertoo.

Kurkuma kandee säilöä tummaan kannelliseen lasipurkkiin, koska se on arka valolle ja hapelle, niin kuin monet yrtit ja öljyt. Kokeile kurkumaa vaikka perinteiseen hernekeittoon. Se tuo mukavasti itämaista potkua ja avustaa herneiden proteiinin sulamista.  Kurkuman tehoa puolestaan lisää mustapippuri, minkä sisältämä piperiini moninkertaistaa kurkuman imeytymistä.